Menyasszonyi ruha a legnagyobb korstílusok emlékei nyomán

Menyasszonyi ruha a legnagyobb korstílusok emlékei nyomán

Bizonyos mértékig a tökéletes esküvői ruha megtalálása intuitív folyamat. Ennek ellenére akad még jó néhány külső szempont is, ami segít kiválasztani a megfelelő sziluettet. Ilyen például az, ha egy adott tematika köré szőjük magát az esküvőt, és ezáltal a teljes menyasszonyi megjelenésünket.

A vintage, retro vagy nosztalgikus hangulatú esküvők továbbra is reneszánszukat élik, és kiváló lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy kifejezzük egyéniségünket és tisztelettel adózzunk kedvenc évtizedeink felé. Legyen szó a romantikus reneszánsz korról, a ragyogó 20-as évek csillogásáról vagy éppen a szabad szellemű 70-es évek stílusáról, manapság rengeteg lehetőség adott a számunkra, ha szeretnénk tökéletes szinten megjeleníteni a választott kor hangulatát a nagy napon.

Bár néhányan úgy vélekedhetnek, hogy egy letűnt kort ünneplő menyasszonyi ruha nem éppen modern és divatos, ebben az esetben jusson eszünkbe, hogy a legnagyobb divatházak évről évre hogyan merítenek inspirációt a legnagyobb korszakok öltözködési stílusaiból. Folyamatosan olyan menyasszonyi ruha minták, illetve fazonok kerülnek előtérbe, melyek ikonikusak és időtlenek, és modern köntösbe helyezik a legizgalmasabb klasszikusokat.

Az egykori hollywoodi fényűzéstől kezdve a bohém romantikáig széles skálán mozognak az elbűvölő vintage ihletésű menyasszonyi ruha modellek, így bármelyik korszak meghatározó sziluettjét magunkra ölthetjük. Ezek a darabok örök időkre szólnak, függetlenül attól, hogy épp melyik kor tündöklését választjuk.

A fergeteges Gatsby stílus

Ez a korszak csupa csillogás, sok selyemmel és szaténnal, lágy csipkével megbolondítva. A geometrikus art deco ihletésű minták, mint például a cikkcakkos, absztrakt motívumok és a ragyogó, flitteres elemek egy pillanat alatt visszarepítenek minket a huszadik század elejére.

Egy art deco menyasszonyi ruha mindig tartalmaz egy kis pimaszságot. A nők abban az időben legtöbbször Hollywoodhoz fordultak, hogy ihletet merítsenek álmaik öltözékéhez. A határozott vállrészletek és a hosszú ujjak friss és modern módon idézik meg a letűnt évtizedek nosztalgiáját. Különösen most, a hűvösebb őszi szezonban lehet igazán praktikus és egyben divatos választás egy hosszú ujjú menyasszonyi ruha.

Az 1950-es évek esküvői ruhái

A menyasszonyi divat édes és nőies fordulatot vett az 1950-es években. Ekkortájt indult el Christian Dior „New Look kollekciója, ami szó szerint divattörténelmet írt. A „New Look ismét elhozta a hercegnőssebb telt szoknyát, hangsúlyossá tette a női derekat és a lekerekített vállakat, amelyek gyorsan az évtized meghatározó stílusjegyeivé váltak.

Az 1950-es éveket idéző menyasszonyi ruha kollekciók tehát a testhezálló darabok helyett az impozánsabb szoknyát, és vállhangsúlyos dekoltázst ünnepelték a dráma és a romantika jegyében. Ez a kecses és elegáns stílus gyorsan kiállta az idő próbáját, és az elkövetkező évtizedekben a menyasszonyi ruha divat örök érvényű alapdarabjává vált.

Bohém menyasszony stílus az 1970-es évek jegyében

Manapság szintén igazán felkapott lett a divattervezők és a menyasszonyok körében a bohém stílus, ahol a menyasszonyi ruhák hosszú trapéz-szerűen kinyíló ujjakkal és merész, eklektikus mintákkal uralják a trendeket. A ’70-es évekbeli menyasszonyok az előző korokban megismert ruhakölteményeknél egy sokkal szabadabb, lazább, egyedibb és kalandosabb megközelítést kerestek esküvői megjelenésükhöz, a kényelem, mint szempont pedig az első helyre került. Virágokból sosem elég, így ezt a korszakot felhasználva még inkább kiélvezhetjük a természet motívumait.

Glamouros csillogás a ’80-as években

Akkoriban drámai, puffos ujjak és terjedelmes telt szoknyák uralták a menyasszonyi divatvilágot. A merész gyöngyös csipke rátétek, fodrok és túlméretezett masnik kombinációi szokatlan textúrát és új dimenziót adtak ennek az évtizednek az ikonikus maximalista menyasszonyi megjelenéséhez. Diana hercegnő esküvői ruhája óriási áttörést eredményezett, és teljes egészében meghatározta az évtized menyasszonyi megjelenését.

Az 1990-es évek esküvői ruhái

Az 1990-es évek során a menyasszonyi trendek soraiba beépültek a korábbi évtizedek leghangsúlyosabb vonásai. Ahogy azonban a 80-as évek maximalizmusa elhalványult, a 90-es évek esküvői ruhái egyre kifinomultabbak és letisztultabbak lettek. A menyasszonyi megjelenés minimalista irányt vett, megszabadult a drámai részletektől. Megjelentek a szögletes nyakkivágások, a vékony spagetti pántok és a kecses, egyszerű vonalvezetés.

Összegzés

Fontos megjegyezni, hogy az esküvői divat folyamatosan változik, és a stílusok a tervezők kreativitásától függően alakulnak át újra és újra, izgalmas trendek születnek újjá vagy kerülnek átértelmezésre. Válasszuk ki azt a korstílust, mely a leginkább kifejezi az egyéniségünket.

A Mondj Igent exkluzív menyasszonyi ruhakölcsönző minden igénynek képes eleget tenni, így gond nélkül megélhetjük régóta dédelgetett, a nagy naphoz kötődő menyasszonyi álmainkat. Ha pedig egy kis inspirációhoz szeretnénk jutni, remek ötleteket találunk a különböző képmegosztó portálokon vagy az esküvői divattal foglalkozó blogok felületén.