Külső hőszigeteléskor a legjobb az új műanyag redőny szerelése is

Külső hőszigeteléskor a legjobb az új műanyag redőny szerelése is

Egyre többen döntenek otthonuk energetikai korszerűsítése mellett, ami a régi nyílászárók cseréjét és homlokzati hőszigetelő rendszerek felszerelését is magában foglalhatja. Mind a nyílászáró-csere, mind a külső hőszigetelés ideje tökéletes alkalom arra, hogy redőnyeinket is cseréljük, korszerűsítsük.

A műanyag redőny önmagában is hozzájárul a hőszigetelés javításához. A redőny leengedett állapotban nyáron megakadályozza a napsugarak épületbe jutását, míg télen anyagával, illetve a műanyag redőnylécek és az ablaküveg közötti levegőréteggel is csökkenti a hőveszteséget. A praktikum mellett elsősorban az esztétika indokolja azt, hogy egy időben történjen a csere.

Nem pusztán arról van szó, hogy egy új redőny szebb, mint a régi. Egy redőny utólagos szerelésénél csak külső tokos műanyag vagy alumínium redőny szerelés lehetséges, hiszen minden más megoldás jelentős többletköltséggel jár a homlokzat megbontása miatt. Ez a megbontás ugyanakkor semmilyen gondot nem okoz, ha ezt követően külső hőszigetelést helyezünk fel. Az otthon esztétikusabb megjelenéséhez hozzájárul, ha a redőnytok rejtett. A vakolható tokok az ablak fölé telepíthetőek, így azt az új homlokzat kialakításakor teljesen takarhatja a szigetelés. Ez mind esztétikai, mind hőszigetelési szempontból előnyös.

Az új műanyag ablakok kialakítása és legyártása során szintén érdemes tervezni a redőnnyel. A beépített, vakolható tokkal rendelkező redőnyöknél érdemes lehet az alumínium kivitelt választani és annak mozgatását egy elektromos motorra bízni. A motor rejtett és vezetékrendszere is tökéletesen rejthető, ha az a fenti átalakításokkal egyidőben kerül kivitelezésre. Természetesen a rejtett és vakolt tokba a redőnylécek mellé szúnyogháló is szerelhető, ami a redőnyhöz hasonlóan lehúzható. Így az új ablakoknál nem csak az árnyékolás, de a rovarok elleni védelem is esztétikusan kerül kialakításra.

Fontos, hogy a kivitelezőknek együtt kell dolgozniuk, így mindenképpen előre egyeztessünk a mesterekkel a megfelelő sorrendről és az átalakítás okozta változásokról.