Klímaberendezések: ezért fontos a rendszeres tisztítás

Klímaberendezések: ezért fontos a rendszeres tisztítás

Az elmúlt évek során a klímaberendezések otthonunk elengedhetetlen részeivé váltak, különösen a változó, és olykor meglehetősen szélsőséges időjárási körülmények hatására. Gyakran csak a nyári forróság miatt gondolunk rá, hogy egy klímával növeljük komfortérzetünket, pedig egyre többen választanak profi készüléket a téli szezon idejére, hogy energiahatékony módon gondoskodjanak otthonuk felfűtéséről. A modern berendezések a páratartalom szintjét is hatékonyan kezelik, így a penész elleni védekezésben aktív támogatást kínálnak.

Bármikor is vessük be a klímát otthonunkban, amiről semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk, az készülékünk következetes karbantartása. A rendszeres tisztítás nem csupán a nyári hőség idején fontos, de az előttünk álló téli hónapokra való felkészülés során is kulcsfontosságú.

Aki nyáron és télen egyaránt használ klímát, lényeges, hogy mindkét szezon beállta előtt átnézesse egy hozzáértő szakemberrel a készülékét. Ez alapvető lépés, mégis sokan elfelejtik, és leginkább csak tavasszal, vagy nyár elején gondoskodnak róla, hogy megvalósuljon a tisztítás.

Mivel azonban a nyári hónapokban a rendszer fokozott igénybevételnek van kitéve, ennek eredményeként a belsejében könnyen felhalmozódnak a szennyeződések, és az egyéb lerakódások. Ha ezeket a szennyeződéseket nem távolítjuk el időben egy átfogó klímatisztítás révén, az egészségügyi kockázatot jelenthet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a következetes klíma tisztítás, hogy megelőzzük a légúti megbetegedéseket, főleg a viszonylag ritka, de annál veszélyesebb legionellosis és a szisztémás gombafertőzés kialakulását.

A tisztítás nem csupán egészségvédelmi okok miatt számottevő. Hiányában jelentősen csökkenhet a klíma beszerelés hatékonysága, magasabbá válhat az energiaköltség, és megnőhet a meghibásodások esélye a téli szezon beállta után. Energiatakarékosság szempontjából tehát kiemelten fontos a rendszeres tisztítás – mely nem csupán a beltéri egységet, de a kültéri berendezést is kell érintse, mivel a kültéri levegőből szennyeződés rakódhat rá, ami akadályozhatja a hatékony működést.