Hogyan zajlik az autófelvásárlás – bemutatjuk lépésről lépésre

Hogyan zajlik az autófelvásárlás - bemutatjuk lépésről lépésre

Gépjárművünk akkor is értéket képvisel, ha már nagyon régi, lejárt a műszakija vagy üzemképtelen. Törött, sérült, roncsautók felvásárlása is lehetséges márkától függetlenül. Nézzük meg pontosan milyen lépések vezetnek nem kívánt járművünk értékesítéséhez.

1. Telefonos egyeztetés

Az autófelvásárlás mindig telefonos egyeztetéssel indul, az autó legfontosabb jellemzőinek (márka, típus, kor, üzemképesség stb.) megismerésén túl ez arra szolgál, hogy a felek megbeszéljék a személyes találkozás és állapotfelmérés helyét és idejét. A telefonos egyeztetés során jellemzően komolyan vehető ajánlat nem hangzik el.

2. Helyszíni állapotfelmérés

A megbeszélt időben és helyen a vállalkozó átvizsgálja az autót. Az esetek többségében az állapotfelmérés gyors, 5-10 perc alatt lezajlik. Az állapotfelmérés akkor is ingyenes, ha később az ajánlatot nem fogadjuk el.

3. Ajánlattétel

Ezt követően egy megbízható vállalkozó korrekt ajánlatot tesz a jármű megvételére. Az ajánlatot mérlegelhetjük, akár a helyszínen el is fogadhatjuk.

4. Szerződés

Ha mindkét fél számára megfelelő árat sikerül találni, a felek adásvételi szerződést kötnek. Fontos, hogy a szerződésnek minden lényeges adatot tartalmaznia kell a vásárlóról, az eladóról, a járműről, a fizetés feltételeiről és a további kötelességekről.

5. Fizetés

A szerződésben rögíztett módon és időben megtörténik a vételár kifizetése. Ez jellemzően azonnal készpénzben vagy átutalással történik. Ha nem azonnali a kifizetés, akkor a szerződésben szerepelnie kell annak idejének és módjának.

6. Elszállítás

A független autófelvásárlók jellemzően gondoskodnak az elszállításról, sőt az esetek többségében már eleve trélerrel érkeznek felmérni a járművet. Így optimális esetben egyetlen találkozás alatt elintézhető minden, az üzlet nyélbeütése után a vételárat kifizetik és a járművet elszállítják.

7. Adminisztráció

Az adminisztrációt szintén a vásárló szokta intézni, de ennek részleteire ki kell hogy térjen az adásvételi szerződés. Ilyen feladat lehet a forgalomból történő kivonás. Ideális esetben az eladónak csak annyi a dolga, hogy a szerződés másolatát az okmányirodában leadja, így mentesül minden a járműhöz kapcsolódó kötelezettség alól. Az eladás illetékmentes.