Fix áras költöztetés vagy tehertaxi-szolgáltatás?

Fix áras költöztetés vagy tehertaxi-szolgáltatás?

Egy országos költöztetés során jellemzően két fajta díjszabási rendszer közül választhatunk. Az egyik esetben a költöztető cég előre rögzített fix áron vállalja a munkát. Ennek előnye a kiszámíthatóság, hátránya, hogy előre kell felbecsülni az összes tevékenységet. Ha ez jól sikerül, akkor mindenki boldog, de sokszor előfordul, hogy olyan dologért is fizetünk, amiért nem feltétlenül kellene vagy fordítva, később derülnek ki olyan tényezők, amik az árat módosítják. Az ilyen helyzetek pedig ritkán konfliktus nélküliek, hiszen örök kérdés marad, hogy a megrendelő adott elégtelen vagy téves információkat vagy a vállalkozó becsült rosszul. Esetleg szimplán félreértés történt, de nyilván senki nem akarja ennek kárát megfizetni.

A másik lehetőség a tarifás rendszer, ez nem más, mint a tehertaxi. Ilyenkor a régi és az új otthon közötti költöztetés díja a munkaóráktól és a megtett kilométertől függ. Nincs fix ár, az esetleges többletmunka díja előre ismert, miként ha kevesebb a teendő, az is módosítja a díjat. Nincsen félreértésre mód, nincs ellentét és nincs rosszul járó ügyfél vagy szolgáltató. A költöztetés díja tisztességes elszámoláson alapszik, ami pedig a konkrétan elvégzett munkán alapul. Természetesen a tarifás rendszerben is jól becsülhető az ár, nem teljesen lutri, hogy mi a szolgáltatás díja, de ha kiderül, hogy tízzel több doboz van vagy éppen ennyivel kevesebb, az ezzel járó árváltozás nem helyszíni alku tárgya.

Az igazi különbség jellemzően ott mutatkozik meg, hogy mennyit és hogyan kell pakolni. Egy fix áras vállalkozó sietni fog, biztosan nem lesz üresjárat, miközben motiváció sem arra, hogy extra figyelemmel legyen egy-egy tárgy iránt. A tarifás rendszer néha óhatatlanul okoz kifizetett kávészünetet, ugyanakkor jóval rugalmasabb és az igényekhez jobban igazodó szolgáltatást is.

Ami igazán fontos mégsem ez. Egy megbízható és jó hírű költöztető nem azzal keres pénzt, hogy egy munkát 10 perccel korábban fejez be vagy később, hanem azzal, hogy az elégedett megrendelők ajánlják. Ez pedig az alkalmazott díjszabási rendszertől teljesen független. Használjunk leinformálható és jó hírű céget a költözéshez.