Autószerviz végezze az állapotfelmérést használt jármű vásárlásakor

Autószerviz végezze az állapotfelmérést használt jármű vásárlásakor

Használt gépjármű vásárlásakor érdemes a járművet szakemberrel is átvizsgáltatni. Ha van rá mód, természetesen a vásárlás véglegesítése előtt, de ha erre nincs, akkor a rendszeres használatot megelőzően. Alapos állapotfelmérés elvégzéséhez nem elég a szemrevételezés, ezért azt egy autószerviz tudja igazán megbízhatóan elvégezni. A felszín alatti vizsgálatokhoz gyakran speciális eszközök és felszerelések szükségesek.

Egy tapasztalt autószerelő az autó tüzetes átvizsgálásával képes felfedni olyan problémákat, amik nem feltétlenül nyilvánvalóak az átlagos vásárló számára. Ezek lehetnek mechanikai hibák vagy éppen az elektromos rendszer problémái, esetleg rozsdásodásnak és korróziónak a jelei. Az állapotfelmérés lehetőséget ad arra, hogy az autó értékét és állapotát összevetve meghatározzuk, hogy az eladó által kért ár reális-e az autó állapota alapján.

Fontos, hogy minél kevesebb meglepetés érjen minket újonnan vásárolt autónk használatakor. A rejtett hibák felszínre kerülése nem csak bosszantó, de egyes helyzetekben kifejezetten veszélyes is lehet. Éppen ezért az anyagiakon felül saját biztonságunknak kell a fókuszban lennie, amikor átvizsgáltatjuk járművünket. Hibák akkor is előfordulhatnak, ha az eladó jóhiszemű.

Egy dokumentált és hivatalos állapotfelmérés nem csak a biztonságos közlekedés miatt fontos, hanem esetleges jogviták esetén is segítenek. Ilyen módon nem csak a vásárlónak, hanem az eladónak is érdeke lehet, hiszen bizonyítani tudja, hogy az egyes hibák a tranzakciót követően alakultak ki és arról nem lehetett tudomása.

Végül, ha mindezek nem szolgáltatnának elég indokot arra, miért szükséges az állapotfelmérés, akkor a kötelező műszaki vizsgáztatás fog. A műszakinak úgy nekifutni, hogy nem tudjuk milyen állapotban van járművünk merészség, vagy inkább butaság. A sikeres vizsga alapja, hogy gépjárművünket az éles ellenőrzés előtt átvizsgáljuk és a szükséges javításokat és karbantartási feladatokat elvégezzük. Ez ráadásul nem csak újonnan vásárolt gépjármű esetében fontos, hanem mindig.