Bontxo vélemény: apró mediterrán paradicsom

Bontxo vélemény: apró mediterrán paradicsom

Bevallom, már régóta kíváncsi voltam a Bontxo-ra, de eddig valahogy soha nem úgy jött ki a lépés hogy el is menjek és meg is nézzem az apró de hangulatos belvárosi baszk bisztrót. Nagy hiba volt. Mármint nem kipróbálni eddig. Leszámítva az ízetlen gazpacho-t és azt, hogy egy jóllakás 4.000 forintnál kezdődik, az egyik legjobb vacsora volt, amibe eddig Budapesten sikerült belefutni. Itt a vélemény!

Imádom Spanyolországot, a spanyol konyhát, a tapas bárokat, ahol apró falatonként végig lehet kóstolni a teljes étlapot, és úgy általában a spanyol hangulatot. A Bontxo pedig így hirdeti magát, és ez nekem azonnal megfogta a fantáziámat:

“Budapest első Baszk Bisztrója, mely Baszkföld gasztronómiáját mutatja be apró falatokban, tengertől a hegyekig, kagylótól az érlelt marhasonkáig. Célunk, hogy Spanyolországban érezze magát, akár csak egy kávéra, desszertre vagy vacsorára tért be hozzánk…”

Bontxo bisztró belső tér

Bontxo bisztró belső tér

Na a Bontxo ígéreteiből az egyetlen, ami nem teljesült, az a spanyolos hangulat. Ne értsetek félre, ahogy belépsz, azt érzed, hogy igen, ez egy jó hely, itt kedvem van leülni, a barnás színvilág megnyugtat, a berendezés eklektikus, bizonyos sarkokban rusztikus asztalok, székek várnak, nekem nagy kedvencem az egyik falra felrakott rézfúvós hangszer (nem akarok baromságot írni, ezért nem írom le, hogy vadászkürt vagy trombita vagy mi ez), bár az összképet rontja, hogy 2 méterrel távolabb már a megszokott halál unalmas márványszerű asztallapok és drapp műbőr sorkanapé van. De összességében ez tényleg egy olyan hely, ahol jól érzi magát az ember, viszont alig van köze a spanyol hangulathoz.

Bontxo bisztró belső tér

Bontxo bisztró belső tér

De ez igazából csak a kákán csomó keresés kategória, nehogy már ne piszkálódjunk, és csak azért mentem bele ebbe, mert spanyol hangulatként hirdetik magukat, de az azért teljesen egyértelmű, hogy a ragyogóan napfényes, sós tengeri szeles narancs és roston sült hal illatú országot egy budapesti, alig 40-50 négyzetméteres galériás félhomályos bárban nem is lehet visszaadni.

Viszont az ember nem nézelődni meg dekorációt bámulni és fúvóshangszereken agyalni jár étterembe, szóval térjünk is a lényegre: hogy hogyan főznek? Na itt már nehezebb fikázni, alapvetően azt mondanám, hogy le a kalappal srácok. Állítólag – ők ezt mondják – minden alapanyag Spanyolországból érkezik, ez az árakat is megmagyarázza, hiszen alapvetően az ember szívja a fogát, ha egy tapas (azaz tulajdonképpen kóstolóadag) 800-1200 forint között van, hiszen ebből azért 2-3-at muszáj megrendelni ha jól is akarunk lakni. De mivel nem a bosnyák téri piac árukészletét főzik bele a Fabodába, és nem Tesco Expressz baguette van az asztalon, ezért igazából azt lehet mondani, hogy végülis elfogadható árak vannak az étlapon.

Bontxo bisztró belső tér

Bontxo bisztró belső tér

Egy gazpacho-val kezdtünk, ha valaki nem ismeri, ez egy spanyol hideg paradicsomleves. Én meglepődtem a méretén, először azt hittem, hogy valami felest hoz a pincér, de kiderült, hogy ez nem pálinka, hanem maga a leves, oké, közelről már látszott, hogy nem fél decis, de egy-másfél decinél nem volt több, benne egy királyrákkal. Én a gazpachot sokkal fűszeresebben, konkrétan sokkal fokhagymásabban, hagymásabban szeretem, így ez nekem ízetlen volt, de elfogadom, hogy többen kapnának sikítófrászt a fokhagymatúltengéstől mint ahányan fintorognak attól, hogy nem elég brutál az íze. Mindenesetre ez felejthető élmény volt.

Bontxo: Gazpacho

Bontxo: Gazpacho

A tapasok viszont mind, egytől egyig olyanok voltak,a mire azt mondtam, hogy huh, de kár hogy nem jártam itt korábban, és huh, jövök még, persze majd csak fizetés után, de tuti visszatérek.

A ráknyársnál kezdődött az ízorgia, a rákok spanyol sonkába tekerve érkeztek pirított baguette ágyon, és ezt lehetett még fokozni, folytatódott az élmény a Fekete fehér vörös fantázianevű fogással.

Bontxo: Ráknyárs

Bontxo: Ráknyárs

A fekete szín a spanyol véres hurkát jelentette, aminél én könnyedebb de ízletesebb hurkát még soha nem ettem, sokkal szárazabb, mint a magyar hurka (ami szintén marha jó, ne érts félre, sőt, a legjobb), és mivel szárazabb és lazább a szerkezete, ezért több is le tudna belőle csúszni, már ha lenne belőle több a tányéron. Ugyanezen a tálon a fehér szín a kagylót jelentette, ettől nem dobtam hátast, de nagyon feldobta az ízét a piros szín, ami egy paradicsomos paprikás szószt jelentett, amivel az egészet nyakon öntötték.

Bontxo: Fekete, fehér, vörös

Bontxo: Fekete, fehér, vörös

Én meg bepróbálkoztam egy Fabodával, ami egy babos kolbászos füstölt húsos kombó, tulajdonképpen olyan mint egy nagyon nagyon jól sikerült sólet, csak sokkal paradicsomosabb ízvilággal, és ez is sokkal könnyebb, mint általában a babételek. Nekem személy szerint ez volt a kedvencem. 5 percig.

Bontxo: Faboda

Bontxo: Faboda

De 5 perccel később megérkezett az, amire azóta is csorgó nyállal gondolok vissza, a katalán krém. Huh. Képzelj el egy rendkívül könnyű vaníliás, kicsit karamelles ízű habos krémet, ami jól le van hűtve. Majd képzelj rá a tetejére egy frissen karamellizált, még forró barna cukor páncélt. Nálam ez 10 pontos kombináció volt, nem sokon múlt, hogy ne rendeljek még egyet plusszba.

Bontxo: Katalán krém

Bontxo: Katalán krém

Bontxo vélemény: apró mediterrán paradicsom Reviewed byDuchemin on . A Bontxo bisztró kifejezetten ajánlott hely, de persze csak akkor, ha épp nem arról szól a családi költségvetés, hogy tejet vagy kenyeret vehettek, mert a kettő együtt már nem megy. A különlegességeknek ugyanis ára is van. Nem egy luxuséttermi brutál ár, ezért belefér időnként, ha nem is minden héten, de egy olyan vacsora, amikor jól is laksz, az itt fejenként nagyjából 4.000 forint. Rating: 4.35

Véleményünk

9
ÉTELEK
10
KISZOLGÁLÁS
7
DEKORÁCIÓ
8
HANGULAT
9.5
ÁR-ÉRTÉK ARÁNY
8.7
AJÁNLOTT
A Bontxo bisztró kifejezetten ajánlott hely, de persze csak akkor, ha épp nem arról szól a családi költségvetés, hogy tejet vagy kenyeret vehettek, mert a kettő együtt már nem megy. A különlegességeknek ugyanis ára is van. Nem egy luxuséttermi brutál ár, ezért belefér időnként, ha nem is minden héten, de egy olyan vacsora, amikor jól is laksz, az itt fejenként nagyjából 4.000 forint.

A Ti véleményetek:

5.8
(12 szavazat)
ÉTELEK 9
KISZOLGÁLÁS 10
DEKORÁCIÓ 7
HANGULAT 8
ÁR-ÉRTÉK ARÁNY 9.5
8.7 AJÁNLOTT
A Bontxo bisztró kifejezetten ajánlott hely, de persze csak akkor, ha épp nem arról szól a családi költségvetés, hogy tejet vagy kenyeret vehettek, mert a kettő együtt már nem megy. A különlegességeknek ugyanis ára is van. Nem egy luxuséttermi brutál ár, ezért belefér időnként, ha nem is minden héten, de egy olyan vacsora, amikor jól is laksz, az itt fejenként nagyjából 4.000 forint.

A Ti véleményetek:

5.8
(12 szavazat)

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok