Vaníliás eperízes diótorta

Vaníliás eperízes diótorta
Hozzávalók:
  • 10 db tojás
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál darált dió
  • 12 evőkanál cukor
  • 7.5 dl tej
  • 1 rúd bourbon vanília
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • eperlekvár
Hány személyre: 8
Elkészítési idő: 3 óra
Recept nehézség:
1
2
3
4
5
Ár:
olcsó
átlagos
drága

A vaníliarudat felvágjuk úgy, hogy a végeinél egyben maradjon, majd széthajtjuk, és 2 deci tejbe tesszük. A tejjel együtt felforraljuk, aztán félretesszük, hogy minél jobban kiázzon a vanília íze.

Közben megsütjük a diós piskótát: a tojásokból nyolcat használunk fel hozzá. Szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját, a fehérjét kemény habbá verjük. Majd a sárgájához hozzákeverjük a fél csomag sütőport, 8 kanál cukrot és két kanál lisztet. Simára keverjük, aztán hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, még két kanál lisztet, a 4 kanál darált diót, és az egészet óvatosan összeforgatjuk úgy, hogy a fehérjehab ne nagyon törjön össze.

Egy tortaformát kivajazunk és meglisztezünk, ebbe öntjük a piskótatésztát, majd előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából 30-40 perc alatt készre sütjük közepes hőfokon. Alapszabály, hogy sütés közbe ne nyissuk ki a sütőajtót, mert akkor összeesik a piskóta.

Miközben sül a piskóta, megfőzzük a vaníliás krémet. Mostanra már biztos jól kiázott a vaníliarúd, ezért kivesszük a tejből. Kikaparjuk belőle a megokat, és azt visszatesszük a tejbe, mert ettől intenzívebb lesz az íze. Egy másik lábasban összekeverjük a maradék két tojásunk sárgáját a vaníliás cukorral és a maradék 4 evőkanál cukorral kikeverjük, és elkezdjük hozzáadni a maradék 4 evőkanál lisztet és a maradék fél liter tejet, de óvatosan, hogy ne csomósodjon össze, érdemes felváltva adagolni, egy kis liszt, egy kis tej, hogy sűrű massza legyen keverés közben, aztán a végén öntjük fel a maradék tejjel.

Ha ez kész, akkor hozzáöntjük a vaníliás tejet is, és kis lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha menet közben becsomósodik, nem kell pánikba esni, habverővel újra símává lehet “varázsolni” a krémet.

Miután a piskóta kihűlt, 4 felé vágjuk, az első rétegre megy az eperlekvár, aztán a vaníliás krém háromnegyede, aztán újabb lekvár és az egész tetejére a maradék krém.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok