Szegedi halászlé

Hozzávalók:
  • 2 kg vegyes hal (ponty, kecsege, harcsa)
  • 5 db vöröshagyma
  • 4 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 4 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 evőkanál zsír
  • bors
  • cseresznyepaprika
  • halászlékocka
Hány személyre: 8
Elkészítési idő: 2 óra
Recept nehézség:
1
2
3
4
5
Ár:
olcsó
átlagos
drága

A szegedi halászlé alaplével készül, így kicsit nehezebb elkészíteni, mint mondjuk a bajait, amihez nem kell alaplé. Viszont azok, akik az alapleves változatra esküdnek, azt mondják: enélkül soha nem lehet igazán jó halászlevet főzni.

A zsíron megpirítjuk a kockákra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kis halakat, és a nagyobb halak fejét, uszonyát és farkát. Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, paradicsomot, a sót, a borsot és a pirospaprikát is. Aztán felöntjük vízzel, és elkezdjük főzni.

Nagyjából 40-50 percig főzzük, és ha letelt az idő, megnézzük hogy szétfőttek-e a halak. Ha igen, akkor egy szűrőn vagy szitán átpasszirozzuk az egészet, így készül el az alaplé.

Ebbe az alaplébe tesszük bele a felszeletelt halat, ha kell, öntünk még hozzá vizet, úgy, hogy a halat teljesen ellepje. És ekkor kerülhet bele 1-2 halászlékocka, persze csak akkor, ha úgy érezzük, hogy nem lett elég ízletes az alaplé. Ha sikerült intenzív ízűre főzni az alaplevet, akkor akár ki is hagyhatjuk a halászlékockát.

Az újraforrástól számítva nagyjából fél órán át főzzük, aztán hozzáadjuk a haltejet és az ikrát, és így főzzük még nagyjából 10 percig. Ekkor már meg lehet kóstolni, és ha nem elég sós vagy csípős, akkor adhatunk még hozzá fűszereket.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok