Bajai halászlé

Hozzávalók:
  • 2 kg ponty
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál vegeta
  • 1 kiskanál bors
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 3 db halászlékocka
  • 2 db cseresznyepaprika
  • 0,5 kg gyufatészta
Hány személyre: 8
Elkészítési idő: 3 óra
Recept nehézség:
1
2
3
4
5
Ár:
olcsó
átlagos
drága

A bajai halászlé a többi halászlétól eltérően az a fajta halászlé, amihez nem főzünk alaplevet, hanem mindent benne hagyunk, ami főzés közben belekerült. És az is különbség a hagyományos halászléhez képest, hogy tésztával kínáljuk, miután elkészült.

Először odateszünk főni nagyjából 3 liter vizet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, az apróra szeletelt fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a besózott, a keserűfogtól megszabadított pontyok fejét és farkát és a cseresznyepaprikákat.

Mikor a víz már felforrt, és sárgás lett a levesünk színe, akkor adjuk hozzá a megtisztított és bevagdalt, besózott halderekakat.

Megvárjuk, míg újra felforr, és a habját is elforrja, ezután adjuk hozzá a pirospaprikát, a borsot a vegetát és a halászlékockákat.

Najyából fél órán át főzzük még ezután, és ekkor adjuk hozzá a haltejet és ikrákat.

Újabb 10 perc főzés után már lehet kóstolni, ha nem elég sós, akkor még adni hozzá sót, ha nem elég csípős, akkor meg még erős paprikát.

Ha gyufatésztát nem találunk a boltban, vagy saját magunk akarjuk megcsinálni, akkor kell még nagyjából fél kiló liszt és 2 tojás, és nagyjából annyi langyos víz, hogy kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk végül.

A lisztet és a tojásokat összemorzsoljuk, és lassan adagoljuk hozzá a langyos vizet. Aztán ha már elértük a kívánt állagot, akkor nagyjából gyufaszál vastagságúra nyújtjuk, a tésztát. Ha ezzel megvagyunk, akkor 3 centi széles darabokra vágjuk, a darabokat egymásra tesszük, és gyufaszál nagyságúra szeleteljük. Végül liszttel összerázzuk, és megfőzzük. Akkor van kész, ha már feljön a tészta a víz tetejére. A halászlébe vagy a halászlé mellé tálalva kínáljuk.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok