Videó: szigorodó szabályok miatt drágulhat a párizsi és a virsli

Videó: szigorodó szabályok miatt drágulhat a párizsi és a virsli

Drágulhat a párizsi és virsli, miután szigorítani akarja a minisztérium, hogy milyen húsból készülhetnek. Most sokszor brazil fagyasztott csirkéből készítik, de az új szabályok szerint nem kerülhet majd bele olyan hús, amit 3 hónapnál régebben fagyasztottak le, azt mondják: az már egészségtelen. Emiatt drágább lehet majd.

A párizsi, más néven parizer még mindig az egyik legnépszerűbb felvágott Magyarországon. Elsősorban azért, mert olcsó. Egy kiló párizsiban a szabvány szerint 6% húsnak kell lenni. Ráadásul a húst, mivel olcsóbb, sokszor külföldről hozzák. Brazíliában egy kiló csirkemell körülbelül 300 forint. De Dániában is csak 350 körül van, míg itthon a saját nevelésű csirke kilója 500, a piacon 1000 forint körül van.

A szállítás azonban sokáig tart. Ilyenkor mínusz 8-10 fokon tartják a húst. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ez azonban nem egészséges. Azt szeretnék, ha minél frissebb húsból készülnének a felvágottak. A minisztérium azt javasolja, hogy néhány hónapnál tovább ne lehessen fagyasztva tárolni a húsokat. A javaslatuk szerint 3 hónap lenne a maximális idő, amíg fagyasztható a hús. Így viszont várhatóan nem lehet majd annyi csirkét hozni külföldről. Azaz a drágább magyarból készülhet a párizsi, virsli, és jó még néhány felvágott.

Videó: a TV2 összefoglalója

A Hússzövetség nem ért egyet a javaslattal, szerintük ez zavart okozna a piacon. Mert az érvelésük szerint a hústermékek iránti piaci kereslet ciklikus. Vannak húsrészek, melyek iránt a kereslet inkább nyáron nagyobb (például grillezhető húsrészek), míg más termékek iránt télen növekszik meg az érdeklődés (például kocsonyahúsok). A vágóhidaknak és a húsfeldolgozóknak tehát az év során nem mindig ugyanarra a húsrészre és ugyanabban a mennyiségben van szükségük, míg az állatokból mindig ugyanabban az arányban kerülnek ki húsrészek a vágás során. Így a normál gyártási ügymenet azt teszi szükségessé, hogy egyes húsrészek ideiglenesen fagyasztott állapotban kerüljenek raktározásra mindaddig, míg felhasználásukra a fogyasztói igényeknek megfelelően sor nem kerül. Ez az időszak gyakran meghaladja a 3-6 hónapot.

Ha csak 3 hónapig lehetne fagyasztani a húst, akkor a vágóhidat az egyik szezonban az egyik, a másik szezonban a másik fajta húst lennének kénytelenek dömpingáron a piacra a dobni, ezzel pedig végső soron a termelők járnának rosszul, hiszen ez lenyomná az állatok árát is. Ráadásul a Hússzövetség szerint a fagyasztott hús felhasználása a készítménygyártáshoz nem jelent a fogyasztók számára egészségi kockázatot, mivel a hús mikrobiológiai állapota nem romlik a fagyasztva tárolás alatt, így az a feltételezett lejárati időtől függetlenül biztonságosan felhasználható.
Egy néhány éve készült felmérés szerint egy átlagos háztartásban évente 7,7 kg párizsi és 7,2 kg virsli fogy. Ennek a legnagyobb része baromfiból készült. Az egyik legnagyobb élelmiszer áruházláncnál azt mondják, hogy különösen a válság óta évről évre több párizsi fogy. Ha teljesen kiszorulna az import húsból készült párizsi a boltokból, akkor legalább 25-30 forinttal lenne drágább a párizsi kilója.

Forrás: TV2, Hússzövetség

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok