Videó és programajánló: beindult a libahétvége

Videó és programajánló: beindult a libahétvége

A november 11, tehát a Márton nap környékére eső hétvége mindig a libáról szól, nincs ez idén sem máshogy: rengeteg helyen tartanak libafesztivált. Még az állatkertben is. Budapesten pedig libaszobrok lepték el a tereket. Videó és programajánló a most következő hétvégére. 

Országszerte libafesztiválokat tartanak a hétvégén és rengeteg étterem készül libás menükkel is a Márton nap miatt. Ilyenkor ugyanis hagyomány, hogy libát kell enni, minél többet, mert ha nem, akkor a néphiedelem szerint egész évben éhezés lesz. Budapesten 8 helyre is fiatal művészek liba szobrait tették ki, van köztük például diszkóliba is, ami apró tükrökkel van telerakva. Az állatkertben pedig libahétvégét tartanak.

Videó: a TV2 összefoglalója

A Márton nap miatt került ki Budapest 8 pontjára 8 különböző libaszobor, igaz, ebből már csak 7 van meg, mert az egyiket ellopták. Az eltűnt libát IDE KLIKKELVE lehet megnézni, és a cikkünket is a libakiállításról. 

A liba úgy kapcsolódik Márton naphoz, hogy a legenda szerint Szent Mártont a libák buktatták le, amikor el akart bújni a püspökké választás elől. Egy libaólban bújt el, de a hangos gágogás miatt megtalálták az emberek, és mivel nagyon népszerű volt, püspökké választották. Ilyenkor, Márton napon hagyomány, hogy libát kell enni, mert ha valaki ezt nem teszi meg, akkor a néphiedelem szerint egész évben éhezni fog.

Na de akkor lássuk is, hogy hova lehet menni ezen a hétvégén, ha tartani akarjuk a hagyományt, és libát akarunk enni.


Pannonhalmán egész héten tart a Márton napi vigasságok nevű rendezvény, a szervezők az öt éve életre hívott rendezvénnyel fel kívánják hívni a város – és egyben a térség – lakóinak a figyelmét a Szent Márton kultusz ápolásának fontosságára és az ahhoz kapcsolódó hagyományokra.

Helyszín: Pannonhalma

Időpont: november 7-13


Debrecenben péntektől vasárnapig nem csak a libacombot ünneplik, hanem a borokat is, ott Márton napi Libalakomát szerveztek. Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek. Megkóstolhatják a hagymás libamáj csíkokat, a savanyú libalevest, a májas libahurkát, a töltött káposztát libahússal, de az édesszájúak is találnak kedvükre valót a kínálatban: meggyes pite, házi csőröge és varga béles várja a vendégeket.

Helyszín: Debrecen, Kossuth tér

Időpont: november 11-13


Szentendrén a skazenben Szent Márton Újborfesztivált és Libatort tartanak szombaton és vasárnap,  fedett és fűtött sátor alatt lehet kóstolni a minőségi újborokat és pálinkákat, a helyben sült libaételeket és őszi csemegéket.

Helyszín: Szentendre

Időpont: november 12-13


Budapesten, a Vajdahunyadvárban is lesz libafesztivál szombaton, itt Libabőr és Borvirág néven szerveznek Szent Márton tiszteletére eseményt. Ludas falatok, zene, mese, tánc, tollfosztó, Márton-napi játszóház, kézműves programok, finom borok és vidám őszi hangulat várja látogatóinkat a városligeti Vajdahunyadvárban!

Helyszín: Budapest, Városliget

Időpont: november 12

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok