Török gasztronómiai utcafesztivál lesz Budapesten

Török gasztronómiai utcafesztivál lesz Budapesten

Ha a török ételek kerülnek szóba, akkor elsőre mindenkinek a  kebab és a gyros szó jut eszébe, pedig a török gasztronómia ennél sokkal több, még akkor is, ha a street foodról beszélünk. Ezt akarja bebizonyítani a Török Kulturális Központ, ez az egyik oka annak, hogy májusban egy teljes gasztrohónapot szerveznek a végén egy utcafesztivállal. A másik ok pedig az, hogy az előző, a tavaly januárban szervezett gasztrohónap hatalmas siker volt. 

A Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ május 30-án, szombaton szervezi meg a gasztrohónapjuk leglátványosabb eseményét, ekkor lesz a török gasztronómiai utcafesztivál. A 14.00 órától 21.00 óráig tartó rendezvény során az épületük előtti lezárt utcarészen egy óriási sátorban idézi fel a török teaházak hangulatát. A különleges helyszínen óránként különböző programokkal várják azokat, akik a török gasztronómiáról szeretnének minél többet megtudni,  legyenek akár kicsik, vagy nagyok. A sátor gasztro részében pedig megkóstolhatják, hogy a döner-en kívül milyen autentikus török street food-ot ajánl még ez a keleti konyha. A sátor mellett továbbá egy az isztambuli Fűszer Bazár hangulatát megidéző minibazárban is gyönyörködhetnek az érdeklődők, teli mindenféle jóval, török teafűvel, fűszerekkkel és különleges török édességekkel.

Az utcafesztivál viszont csak az utolsó eseménye lesz a gasztrohónapnak, igaz, az előző események sokkal szűkebb közönségnek szólnak majd. Az első esemény május 6-án, szerdán, a népszerű Török Kávéházi Est lesz. “A török gasztronómia varázslatos története egy magyar szemével” című előadásból megtudhatjuk milyen népek konyhái voltak hatással a török ételek kialakulására, mik a legjellemzőbb alapanyagok a török konyhában, valamint milyen átalakuláson ment át a török konyha az évtizedek során. Az előadó Nuray Attila lesz, aki a Konyhafőnök című műsor négy középdöntőbe jutott szakácsának az egyike. Attila egyben a legnépszerűbb budapesti török étterem tulajdonosának a fia is, így a fiatal séf valóban autentikus forrása a török konyha elméleti alapjaival megismerkedni vágyó résztvevőknek, valamint a gasztronómiai eseménysorozat elindításának.

Azok számára akik a Török Kávéházi Esten megszerzett elméleti tudást a gyakorlatba is szeretnék átültetni, a Chefparade Főzőiskola és a török kulturális központ május 9-én, szombaton, egy Nuray Attila által vezetett főzőkurzust szervez. A “Turkish Delight – A török konyha legjava” elnevezésű workshop menüsora is Attilát dícséri.

Egy héttel később, május 16-án, szombaton, a főzéshez talán lusta, ámde a török ínyencségeket annál inkább kedvelők merülhetnek el az élvezetekben a Rudas Fürdőhöz tartozó Rudas Étterem és Bár török reggeli kínálatában. A patinás gyógyfürdőhöz tartozó, török-magyar fúziós konyhájáról ismert étterem a Nuray Attila által összeállított gaziantepi menüsorral a tradicionális, komótos török reggelik különböző ínycsiklandó fogásait varázsolják a maximum 60 főt befogadó, egész délelőtt tartó programban részt vevők számára – ha nem is a Boszporusz, de a csodálatos Duna partján.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok