Tényleg a mostani lesz az első Diner en Blanc Budapesten? Igen is meg nem is

Szombaton Diner en Blanc lesz Budapesten, azaz fehér ruhás vacsora, amelyet úgy hirdetnek: ez lesz az első ilyen Magyarországon. Ez igaz is meg nem is. Többször volt már Diner en Blanc Budapesten is, volt, hogy a Budai Várban, volt hogy a Nyugati pályaudvar mellett, 2012-ben mi is forgattunk egy ilyenen, így igazából nem a mostani lesz az első. De olyan szempontból mégiscsak első lesz, hogy ez lesz az első, amelyért fizetnie kell a vendégeknek, hiába ők maguk viszik az ételt, az italt és az asztalt is. A szervezők azt mondják: ez azért van így, mert ez hivatalos Diner en Blanc, nem magánszervezés. 

Na de kezdjük is az egészet az elején, mi is az a Diner en Blanc. Tulajdonképpen egy fehér ruhás vacsora flashmob, a vendégek csak az utolcó pillanatban tudják meg, hogy hol találkoznak a többi vendéggel. Ők maguk viszik az ételt, az italt, az asztalokat, az étkészletet, a terítőt, és van egy fontos alapszabály: fehérben kell érkezni. Aztán csoportosan (van, hogy több ezren) megérkeznek egy olyan helyszínre, ami nem vacsorahelyszínnek van kitalálva, lepakolják az asztalokat, megterítenek, és jóízűen megvacsoráznak közösen.

A  Diner en Blanc 1988 nyarán Párizsból indult, Francois Pasquier kertipartijával, ami nem fért el a kertben. Ezért egy közeli parkba mentek el vasorázni, a szervező azt kérte a vendégeitől, hogy jöjjenek fehérben, hogy könnyebben megtalálják egymást. Budapesten először 2011-ben szerveztek ilyet a Várban, így alapvetően nem igaz az, hogy a mostani lesz az első, pedig a szervezők így hirdetik. Annak idején egyébként két magánszemély kezdte el szervezni ezeket a vacsora flashmobokat Budapesten, az egyiken, a 2012 júliusin mi is ott voltunk, itt egy videobeszámoló róla:

Miért hirdetik akkor a mostanit úgy, mintha ez lenne az első ilyen az egész országban? Nos, a maga nemében tényleg az első. Ez az első olyan Diner en Blanc például, ahol azért, hogy valaki ott lehessen fizetni kell. Először a tagságért, ami 2.300 forint, aztán a részvételért, ami 5.000 forint, azaz összesen 7.300 forintba kerül, amiért tulajdonképpen annyit kap a résztvevő, hogy elárulják neki a helyszínt az esemény előtt nem sokkal. Hiszen az ételeket, az italokat, az asztalokat továbbra is a résztvevők viszik magukkal. A szervezők annyit írnak még: ez a pénz

fedezi a szervezéssel kapcsolatos költségeket, úgy, mint a buszbérlés, áramszolgáltatás, hangosítás, világítás, biztonsági szolgálat, fotós és videós és más egyéb apró meglepetések…

Viszont ez az első olyan Diner en Blanc, ami tényleg valódi Diner en Blanc, azaz a jogtulajdonos, az ötletgazda Francois Pasquier engedélyével szervezik. Ő volt az, akiről pár sorral ezelőtt írtunk, aki kitalálta ezt az egészet. Azóta nemzetközi hálózatot hozott létre, világszerte az ő cégéhez tartoznak a Fehér Vacsorák. És világszerte rengeteg ilyet szerveznek, 2009-ben kezdték Montreálban, Kanadában, aztán 2011-ben New Yorkben is debütált a Diner en Blanc. 2012-ben eljutott Szingapúrba, ez volt az első ázsiai ország, ahol megszervezték, és még ugyanebben az évben új kontinenst is meghódított, Ausztráliát, Brisbane-ben volt az első. Jelenleg több mint 70 városban szerveznek ilyet rendszeresen.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok