Szaloncukor házilag? Igen! Itt vannak a receptek!

Szaloncukor házilag? Igen! Itt vannak a receptek!

A szaloncukrot szinte mindig mindenki a boltban veszi meg ilyenkor karácsony előtt, pedig annyira nem is nehéz elkészíteni otthon. Igazából nem is kell hozzá más, mint cukor, csokoládé, és valami, amivel ízesítjük a tölteléket. Itt van néhány recept, ha valaki kedvet kap hozzá, nyugodtan kipróbálhatja. 

Egy átlagos, négytagú magyar család karácsonyra négy doboz szaloncukrot vesz a statisztikák szerint, ez fejenként nagyjából 50 darab. És kevesen tudják, de ez csak Magyarországon szokás, a szaloncukor ugyanis hungarikum, sehol máshol nem díszítik ilyen kis csomagolt édességekkel a karácsonyfákat.

A szaloncukor ősét (fondantcukor) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német közvetítéssel a XIX. század első harmadában jött be és lett népszerű Magyarországon. A karácsonyfa állítás szokását nyugatról vettük át, de a szaloncukorral való díszítés döntően magyar szokás. A reformkortól francia minta nyomán a nagypolgári otthonokban a fogadószobában, azaz szalonban felállított fát díszítette, nevét is innen kapta. Jókai “szalonczukkedlinek” nevezte, mivel a szó a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben Hegyes József A legújabb házi cukrászat című kézikönyve már tizenhétféle szaloncukrot ír le

És házilag sem túl nehéz elkészíteni, igazából csak cukor, víz és csokoládé kell hozzá, na meg valami szép színes, amibe belecsomagoljuk, mielőtt a karácsonyfára tesszük.

A szaloncukor alaprecetpje

50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet egy lábasba teszünk. Folyamatosan kevergetve elkezdjük lassan melegíteni, és a forrástól számítva 8 percig főzzük. Körülbelül a hatodik percnél egy kanálnyit kiveszünk belőle, egy tányérra kenjük, és eldörzsöljük, ha sűrűsödik és keményedik, akkor jó a cukor.

Ezzel el is készült a szaloncukor töltelékének alapmasszája, ezt ízesítjük tovább, tulajdonképpen szinte bármivel. Lehet bele csokoládét keverni, vagy kakaót, fahéjat, ilyenkor kell bele a kevés vaj is. A lényeg, hogy ízesítés után egy porcelántálon vagy márványlapon nedves kézzel tetszőleges vastagságú rudat gyúrunk belőle.

Ezután a rudat még kihűlés előtt felszeleteljük akkora darabokra, amekkora szaloncukrot akarunk csinálni.

A tortabevonót vagy csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és egyenként belemártjuk a tölteléket, majd hagyjuk megszáradni. Ezután csomagoljuk be a szaloncukrokat.

Kapcsolódó receptek:
- Szaloncukor alap
- Kávés szaloncukor
- Kókuszos szaloncukor

Házi marcipános szaloncukor 

20 dkg darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral.

Ezután evőkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, annyit, hogy gyúrható masszát kapjunk belőle. Óvatosan kell adagolni a vizet, hogy kemény masszát kapjunk, könnyű túlhigítani. Persze ilyenkor sincs veszve minden, ha túl folyósra sikerült, akkor darált keksszel vagy darált dióval is visszasűríthetjük.

Ha kész a marcipán masszája, akkor kis golyókat formázunk belőle. Vagy a másik verzió az, hogy nagyjából hüvelykujjnyi rudat formázunk belőle, majd szaloncukor méretű darabokra vágjuk.

Ezután gáz felett megolvasztjuk a csokoládét, és egyenként belemártjuk a marcipángolyókat.

A marcipánt egyébként tovább is lehet ízesíteni, ha akarjuk, tehetünk bele egy kis fahéjat és gyömbért, vagy akár lime levével és kókuszreszelékkel is elkeverhetjük, mielőtt bevonjuk a csokoládéval.

Reform szaloncukor 

Se csokoládé, se cukor nincs benne, mégis lehet így is szaloncukrot készíteni.

50 dkg mazsolát meleg vízbe áztatunk, majd lecsepegtetjük, és ledaráljuk.

Aztán ledarálunk 20 dkg mogyorót is, és összekeverjük a mazsolával és keverünk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket is. Aztán reszelt citromhéjat adunk hozzá, és ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal is ízesítjük.

Ezután jön hozzá a méz, épp annyi, hogy gyúrható masszát kapjunk belőle a végén, ne legyen túl folyékony, mert akkor nem áll össze.

A masszából diónyi darabokat szedünk ki, szaloncukor formájúra alakítjuk, majd becsomagoljuk.

Minden, aminek a Gasztro-TV.hu-n köze van a szaloncukorhoz: KLIKK IDE!

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 hozzászólás

  1. Nemeth Marti

    én kipróbáltam a fenti recept szerint, és sajnos olyan erősen visszakristályosodott a cukor, hogy kávés kockacukrot sikerült készítenem, fél kilót!! melyet formálni, csokiba mártani igen nehézkes.
    a hibát más oldalon a neten megtaláltam!!!

    Válasz

Hozzászólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.