Spanyol és olasz is, tapas bár is meg nem is, nyit a TioFelipe

Olasz főszakács, akinek a szerelme a spanyol konyha és a magyar felesége. És aki igazából nem tapas bárt akar csinálni, de nem is éttermet, hanem egy olyan helyet, ahol az adagok kicsik, ezért többet is végig lehet kóstolni, de mégsem annyira kicsik mintha tapasról beszélnénk. Nagyjából ennyi tudható a nyitás előtt egy nappal a TioFelipéről. 

Budapest belvárosában az egyre felkapottabb „Hold utcai gasztro-negyed” szomszédságában, a Nagysándor József utcában nyitja meg kapuit 2016 áprilisában a TioFelipe.  Az étterem koncepciójának kialakításában elsődleges cél volt, hogy az olasz főszakács vezényletével bebizonyítsák: a spanyol és az olasz konyha nem csak hogy jól megfér egymás mellett, de remekül ki is egészítik egymást. A legfőbb titok persze Fabrizio Caldarazzo, az olasz főszakács maga, aki minden élettapasztalatát beletette az étlapba. Fabrizionak három szerelme van, a magyar felesége, a spanyol tapasok és az olasz konyha. Budapestre a szerelem hozta, a TioFelipével pedig egy régi álom válik valóra.

A csapat nagy hangsúlyt fektet a legjobb olasz és spanyol alapanyagok felkutatására, az első szállítmányt nemrég maga Fabrizio hozta Barcelonából: egy kamiont pakolt meg az észak-spanyol termelőktől vásárolt sonkákkal, sajtokkal, borokkal. Fontos a folyamatos magas minőség és a frissesség, a tengeri hozzávalók esetében is, épp ezért pár autentikus hozzávalót a nehéz beszerezhetőség miatt elvetettek, ilyen például az articsóka.

A TioFelipe nem tapas bár és nem is a hagyományos értelemben vett étterem. Az adagok úgy vannak kialakítva, hogy többet lehessen kóstolni, a megrendelt ételeket az asztal közepére teszik a felszolgálók. Kifejezetten cél, hogy a vendégek kóstoljanak és megosszák egymással a fogásokat, mindenből lehet kis (tapas) adagot és főétel mennységet rendelni. Fabrizio azt mondja, a mediterrán konyha imádói számára ismerősek lesznek a fogások, de a klasszikusokban is sokszor lesz valami különleges. Csak ízelítőnek: gazpacho hab, chorizo Jerez sherryvel és párolt édesköménnyel, callos con garbanzos (pacal, csicseriborsó), bacalao (sózott tőkehal) háromféle módon kagylókkal és sáfránymártással, klasszikus croquetas de jamon mojo verde mártással, lazac tatár és pisztráng mousse

Gyerekkorom óta szívtam magamba a gasztronómia szeretetét. Generációk óta ezt a mesterséget űzték a felmenőim így nem volt kérdéses, hogy erre visz majd az én utam is. Egy kis dél-olaszországi városkában nőttem fel az Amalfi partvidéken, ahol a főzésre szentelt idő épp olyan létfontosságú volt, mint egy lélegzetvétel. A legnagyobb inspirációt azonban egy olyan embernek köszönhetem, aki gyermekként megismertette velem a spanyol konyha ízeit, Tio Felipe, „Fülöp bácsi”. Aki hajthatatlanul végighúzott magával a spanyol gasztronómia kacskaringós útjain és akinek köszönhetően a spanyol konyha megszállottja és szerelmese lettem. Az elmúlt közel 20 évben sok kultúra konyháját megismertem, elmélyedtem a francia, japán, brazil és természetesen – hazámhoz hűen –  az olasz ízek világában. Álmom csupán egy maradt: létrehozni egy olyan helyet, ahol a tradícionális spanyol és olasz konyha ízei keverednek egymással modern köntösben tálalva.

Fabrizio több mint 20 éves szakmai gyakorlat után horgonyzott le Budapesten, élt Spanyolországban és Londonban, volt head chef és sous chef több Michelin csillagos étteremben, az utóbbi 3 évét a The Oak csapatában töltötte Notting Hillben.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok