Ötödével drágul a csokoládé pár héten belül

Ötödével drágul a csokoládé pár héten belül

Nagyjából 20 százalékos áremelés jön még a nyáron – erre számítanak az Európai Édesipari Szövetség. Merthogy a cukor drasztikusan drágul egész Európában, és a kakaóból is rossz volt a termés, így annak is felugrott az ára. Ráadásul a magyar piacot szeptembertől a hamburgeradó is terheli, kilónként 100 forint csak emiatt a drágulás. 

A nyersanyagok drágulását már évek óta nem érvényesítették az árban a gyártók, de most már nem nyelik be tovább az extra költségeket – ezt mondják legalábbis ők. És szerintük, azaz az Európai Édesipari Szövetség szerint ezért várható, hogy még a nyáron drasztikusan emelkednek az árak, várhatóan 20 százalékkal.

Sánta Sándor a magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a Hajnal-tájnak elmondta: egész Európát sújtotta a cukor drasztikus áremelkedése, de Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban különösen rossz a helyzet, mivel a korábbi uniós reform során itt zárták be a legtöbb cukorgyárat. A régiós piacon emiatt már hónapok óta súlyos cukorhiány van – tette hozzá a szakember. Ráadásul Dél-Amerikában és Afrikában is rossz volt a kakaóbab termés, így az évek óta magas kakaóárak megint nem csökkennek, sőt, emelkedhetnek is. A legnagyobb exportországban, Elefántcsontparton ráadásul politikai válság is rontotta a helyzetet.

A csokigyárosok kritizálták az idehaza tervezett hamburgeradót is; meglátásuk szerint a különben helyes népegészségügyi célokat nem adóztatással, hanem jó kommunikációval lehetne elérni.

A hazai csokoládéfogyasztás egyébként az európai átlag körül alakul; vásárlási kedvünket nem szegte sem az infláció sem az egészségtudatos táplálkozás terjedése. Tavaly körülbelül 60 ezer tonna csokit és cukorkát ettünk meg, ami az egy évvel korábbihoz képest két százalékos növekedés.

Forrás: MR1, vg.hu

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok