Mitől Kossuth kifli a Kossuth kifli? (recepttel)

Mitől Kossuth kifli a Kossuth kifli? (recepttel)

Március 15-én fut bele az ember legtöbbször a Kossuth kifli elnevezésbe, de mi is az a Kossuth kifli? Honnan származik? Miért hívják Kossuthnak? Nos, a legelterjedtebb legenda szerint azért ez a neve, mert Kossuth Lajosnak ez volt a kedvence a pozsonyi országgyűlés ideje alatt. Állítólag abban a házban lakott, ahol Palugyay Jakab vendéglője volt, ő sütötte a mandulakrémmel vagy diókrémmel töltött kiflit.

A legendák persze azért legendák, mert nem soha nem lehetünk biztosak abban, hogy mennyi a valóságalapjuk. Lehet, hogy az égvilágon semmi köze nem volt Kossuthnak a róla elnevezett kiflihez, de az is lehet, hogy igaz a történet. Az mindenesetre tény, hogy Palugyay Jakab létezett, a vendéglője létezett, és az is tény, hogy Kossuth Lajos már az 1825–27-es pozsonyi országgyűlésen is ott volt mint báró Révay Ferenc özvegyének és Szentiványi János özvegyének képviselője. Az is tény, hogy Palugyai Jakabé volt a pozsonyi Zöldfa szálló étterme és később az egész szálloda is, Kossuth pedig 1848. március 17-én a Zöldfa szálló erkélyéről hirdette ki Magyarország újjászületését a téren gyülekező tömegnek, miután V. Ferdinánd király aláírta az Áprilisi törvényeket, és előző nap megbízta Batthyány Lajost az első felelős magyar kormány megalakításával. Így tehát akár igaz is lehet a történet.

Palugyay Jakabot egyébként csak úgy emlegették: “a pozsonyi Gundel”. A diós és mákos kifli a képviselők kedvelt csemegéje volt már az 1840-es évek elejétől. Kossuth állítólag a mandulás változatot szerette a legjobban. Palugyay csak 1848-ban nevezte el süteményét Kossuth-kiflinek, amit Németországban – hébe-hóba – még ma is így árusítanak.

Receptek közül sok kering az interneten, én Limara receptjét választottam:

Hozzávalók:

  • 30 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 5 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 sütőpor
  • kb. 15 dkg dió

Elkészítés: 

A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük. Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is. Tovább habosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

A liszttel elkeverjük a sütőport. Kanalanként a tojásos masszába keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk.

Kibélelünk sütőpapírral (vagy kivajazzuk, lisztezzük) egy kb, 30×35 cm-es tepsit és a vajas piskótamasszát belesimítjuk. A tetejét megszórjuk a durvára tört dióbéllel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Amikor kihűlt egy fánkszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.

Forrás: Wikipédia, Limara péksége, Fotó: Limara péksége

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok