Mi az a strudli? A fesztiválon végig lehet kóstolni a fajtáit

Hogy mi az a strudli? A svábok egyik legismertebb süteménye. Tejfölből, tojásból és lisztből készült tésztát töltenek meg szilvalekvárral – vagy bármi mással – , majd olajban kisütik. Szabolcs megyében, Vállajon vasárnap strudli fesztivál lesz, ott meg lehet kóstolni a különböző fajtáit a süteménynek.

Vállajon az előző évek tapasztalataiból kiindulva arra számítanak: legalább 3000 ember fog elmenni vasárnap a már hagyományos strudli fesztiválra. Minden évben nagy sikere van, főleg amiatt, mert a régi sváb édességet itt valóban az eredeti receptek alapján készítik, hiszen a települést zömmel német betelepülők lakják.

A strudli eredeti receptje szerint négy deci tejfölt, egy egész tojást, két tojássárgáját, egy kávéskanál szódabikarbónát, ízlés szerint sót, annyi liszttel kevernek össze, hogy könnyű tésztát gyúrhassanak. Aztán vékonyra kinyújtják a gyúrótáblán, felét töltelékkel, szilvalekvárral, túróval vagy főzött és péppé tört burgonyával megtöltik, a tészta másik felét pedig ráterítik. Nyújtófa segítségével 10-10 centiméteres kockákat nyomnak bele, és az “árkokat” kézzel is jól összenyomkodják, derelyevágóval pedig körülvágják a kockákat, majd bő olajban kisütik.

Ez tehát az eredeti recept, de van jópár módosult változata is, van, ahol a tészta hozzávalóin változtattak, van, ahol a tölteléken, létezik például fahájas és kakaós változata is, meg olyan is, ahol a tésztába krumplipép is kerül.

Ezekből jópár fajtával készülnek a fesztiválra Vállajon, ahova a helyi strudlisütők mellett az északnyugat-erdélyi testvértelepülésekről, Csanálosról, Mezőfényről, Kálmándról, Kaplonyból, Mezőpetriből és Mezőteremről is várnak séfcsapatokat.Ki-ki az adott tájegység hagyományainak megfelelően süti majd meg a sturdlit és ízesíti a szokások szerint.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok