Megnéztük, megmutatjuk: ilyen a rétesfesztivál Újszentivánon – FOTÓK

A hagyományos túrós, meggyes, mákos és almás réteseken kívül volt itt spenótos is, amit azért neveztek el Popeyenek, hogy a gyerekek is hajlandóak legyenek megkóstolni, de az egyik polgármester csapata például csülkös rétessel indult a versenyen. Olyat nem kóstoltunk, ami nem ízlett volna, íme egy kis ízelítő, hogy mit láttunk a Rétesfesztiválon Újszentivánon.

Szegedről egy alig két autónyi széles kis döcögős út visz Újszentivánra, onnan pedig még tovább egy még keskenyebb út a szántóföldek közé a helyi lovasparkba. Valószínűleg rég volt ezen az úton ekkora forgalom, mint most, autósok, gyalogosok, több száz ember, mindenki a Rétesfesztiválra tartott.

Mi most jártunk itt először, így nem is értettük, hogy mitől ennyire nagy a forgalom, és miért jönnek ide ilyen sokan. De aztán megértettük. Aki szereti a rétest – márpedig szerintem kevesen vannak akik nem szeretik – azoknak valóban itt van a helyük.

Az idei a negyedik Rétesfesztivál Újszentivánon, így a 18 csapatból, akik most a sütőversenyre érkeztek sokan már nem először járnak itt. És sokan azzal dicsekednek, hogy eddig mindig sikerült valamilyen díjat elvinniük. Az ember persze először csak mosolyog az ilyen mondatokon, aztán ahogy elkezdi kóstolni a csapatok réteseit, rájön, hogy itt szinte mindegyik rétesből lehetne bajnok, annyira különbözőek és annyira ízletes mindegyik.

Amiből persze minden asztalnál volt, az a túrós, almás és a többi hagyományos rétes. De a csapatok megpróbálkoztak azzal is, hogy egy-egy különlegesebb receptet is kipróbáljanak. Így kóstolhattuk meg például a csülkös-hagymás rétest, és a spenótos-tojásost, amit a kitalálói Popeye-nek neveztek el, azt mondják, azért, mert ha szimplán csak spenótosnak hívják, akkor a gyerekek nem hajlandóak megkóstolni. Így viszont igen.

De a hagyományos, édes rétesek is megérdemelnek egy-két szót, a mi nagy kedvencünk az a meggyes rétes volt, amelyet a készítő csapat legalább fél órán át díszített, mielőtt a zsűri elé vittek volna, a végeredményről nem is nagyon beszélnénk, beszéljen helyettünk a fotó.

A helyi polgármester azt mondta: azért ilyen népszerű a fesztivál, mert itt nem csak kóstolni lehet a réteseket, hanem a kezdőknek meg is mutatják, hogy hogyan készül. Ő például most először be is állt rétest sütni, a képviselőtestület női tagjai irányították, hogy mit hogyan kell csinálni, és azt mondta: sokkal nehezebb a feladat, mint amilyennek először gondolná az ember, neki főleg azzal gyűlt meg a baja, hogy hogyan lehet vékonyra nyújtani a tésztát úgy, hogy közben ne szakadjon el. A helyzetet persze a hölgyek mentették meg. És amiről nem beszélt, de valószínűleg ez is hozzájárul a népszerűséghez az az, hogy a fesztivál teljesen ingyen van, sem a belépőért, sem a parkolásért nem kérnek pénzt.

A fesztivál még egy napig tart, a vasárnapi program és a további infókat megtalálhatóak a falu honlapján, a www.ujszentivan.hu-n. Hamarosan videós beszámolónk is elkészül a fesztiválról, ezért érdemes visszajönni időről időre.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok