Megnéztük, megmutatjuk: ilyen a Mangalica fesztivál a Városligetben

Jól is jött a hirtelen érkező tavasz a Mangalica fesztivál szervezőinek, meg nem is. Az tény, hogy a 11 fokos melegben mindenki szívesebben ment ki megnézni a fesztivált, mint ha hideg lett volna, viszont épp akkorra olvadt el az összes hó és jég, mire megérkezett a tömeg, így mindenhol sártenger volt. Viszont a mangalicából készült fogások erről elterelték a figyelmet.

A Vajdahunyad vára tulajdonképpen már délelőtt 11-re megtelt, ez túlzás nélkül állítható. A tömeg már a bejáratnál “összeállt”, és többen el sem fértek volna a várba vezető sétányon. A Mangalica fesztivál tavaly is ugyanilyen népszerű volt már, akkor is rengetegen mentek ki a Városligetbe megnézni, pedig először “csak” 2007-ben szervezték meg, tehát évtizedes hagyományról még nem beszélhetünk. De úgy tűnik, Budapestnek tetszik, hogy megkapja azt, amiért másoknak vidékre kell menni, az igazi disznótoros hangulatot.

Az egyetlen gondot a sár okozta, mert a hirtelen jött tavaszi melegben órák alatt olvadt el az összes maradék hó és jég, a víznek viszont nem volt ideje elfolyni, így mindenhol állt a sártenger. De ez ahogy láttuk, különösebben nem zavarta sem a résztvevőket, sem a főzőversenyen részt vevő csapatokat.

Apropó főzőverseny: idén 28 csapat döntött úgy, hogy benevez, és megpróbálja elnyerni a legjobb mangalica pörköltnek járó díjat az eddigi örök győztestől, a Fiatal Asszonyok Szövetsége nevű csapattól. Velük egyébként mi is találkoztunk, mint kiderült: csak férfiakból áll a csapat, és amikor azt kérdeztük, hogy akkor mégis miért az a nevük, hogy Fiatal Asszonyok Szövetsége, akkor csak annyit mondtak: a rövidítése miatt, merthogy rövidítve a csapatuk neve F. A. SZ.

A zsűrit idén Rákóczi Feri, a TV2 műsorvezetője erősítette, azt mondta: egyértelműen nem érzi hátránynak, hogy ő az egyetlen civil a zsűriben a mesterszakácsok mellett, merthogy ő igazi profi, ha evésről van szó, így nem lóg ki a sorból.

A Mangalica Fesztivál még vasárnap is tart, aki kihagyta, akkor még pótolhatja. Itt, a Gasztro-TV.hu-n pedig hamarosan videós beszámolónkat is megmutatjuk, amiben többek között Rákóczi Feri és a Fiatal Asszonyok Szövetsége beszél majd a mangalicáról, a kóstolásról és a pálinkáról.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok