Megnéztük, megmutatjuk: ilyen a Kézműves Magyar Ízek Vására

Ki vannak éhezve a budapestiek az igazi, kézműves magyar ízekre. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy mekkora volt a sor a bejáratnál, és milyen hihetetlen tempóban fogyott az árusok portékája a Kézműves Magyar Ízek Vásárán a Millenárison szombaton. A fenyőmagszörptől kezdve a kézműves csokoládén át egészen az erdélyi köménymagos mustárig terjed a paletta.

102 cég és termelő fért be, pedig nagyjából 300-an szerették volna megmutatni hogy mit készítenek. A szervezők ezért már most azt mondják: legközelebb nagyobb helyre, akár nyílt térre mennek, és ott szervezik meg a vásárt. Ők persze azt mondják, hogy számítottak a sikerre, de az azért érezhető, hogy ekkorára mégsem. Hiszen több árus is azt mondta nekünk: egyszerűen nem is tudják, hogy vasárnap mit fognak árulni, mert annyira sok termékük elfogyott, amire nem voltak felkészülve.

A vásár tehát kifejezetten sikeres, de vajon miért? Erre persze sok válasz van, a mi véleményünk az, hogy azért, mert itt olyan termékek vannak, amelyek alig találhatóak meg a hipermarketek polcain. És mind finom is. A mi kedvencünk a fenyőmagszörp volt, amit egy erdélyi, gyergyószentmiklósi csapat készített. Azt mondták: furcsa, hogy a magyarországi magyarok ezt nem ismerik, de boldogok attól, hogy akik megkóstolják, azok rögtön vesznek is belőle, mert annyira ízlik mindenkinek.

Aztán ott van a szintén erdélyi mustár, ami abban különbözik attól, amit mi eszünk, hogy köménymag is van benne, a végeredmény egy olyan különleges, selmyes íz, amiért érdemes 500 forintot fizetni. MI rögtön kettőt is vettünk belőle.

A vásáron folyamatosan állt a sor a ChocoMe nevű manufaktúra pultjánál is, ők kézműves csokoládékat csinálnak, olyan feltétekkel, mint például a rózsaszirom, a kandírozott rózsabors, vagy a fenyőmag és a vörösáfonya.

És ez persze csak három a 102 manufaktúra közül, természetesen rengeteg a sajt, a kolbász, a sonka, a bor és a pálinka is, és van megszámlálhatatlan fajtájú méz, sőt, még szarvasgombás ételek is vannak, bár az ottani tulajdonos azt mondta: már csak néhány órán át, mert nála is mindent elkapkodtak.

A szervezők arról is beszéltek nekünk, hogy lesz ugyanilyen fesztivál Ópusztaszeren is, de nyitnak üzleteket is, az elsőt Debrecenben, a Piac utcán áprilisban. Utána jön a budapesti Kézműves Magyar Ízek boltja, aztán szeretnének minden megyeszékhelyen nyitni egyet. A terv az, hogy mindenhol a tájegységre legjellemzőbb kézműves termékeket árulják majd.

Hamarosan videós beszámolónk is elérhető lesz a gasztro-tv.hu-n. A Kézműves Magyar Ízek Vására vasárnap estig tart a Millenárison, részletes program: www.kezmuvesmagyarizek.hu

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok