Libamáj Napok csökkentett libamájtartalommal – FOTÓK

Nem kell félreérteni a címet, nem lehúzni akarom én ezt a fesztivált, merthogy alapvetően jól éreztük magunkat. Csak hát egy Libamáj fesztiváltól az ember azt várja, hogy minden pultból ömöljön a libamáj. De itt nem ömlik, csak csorgadozik. Igaz, ami kicsorog, az isteni, ízélményekből nem volt hiány. Megnéztük, megmutatjuk – a Gasztro-TV.hu fotós beszámolója!

Magyarországon 2010-ben mintegy 2,5 millió liba hízlalásával 1500 tonna libamájat állítottak elő – ebből 1242 tonnányi került exportra Franciaországba, Spanyolországba, Belgiumba és a környező országokba. Talán ez, tehát hogy a nagyja külföldre megy lehet az oka annak, hogy a fesztiválra alig jutott belőle? Nem tudjuk, de tény, hogy sokkal könnyebben találtunk sörcsapot, pálinkáspultot és kézműves házi fagyit meg csokoládét, mint libamájat.

Na de miután megtaláltuk, nem késlekedtünk, a vihar már közeledett, ezért gyorsan beálltunk a sorba, és megkóstoltuk a roston zsírjában sült libamájat az egyik kifőzdénél.

Na ez egy percig sem volt csalódás, dehát valljuk be, a libamáj mindig olyan élményt nyújt, amit nehéz felülmúlni. Három helyen sütnek-főznek, mindenhol lehet persze libamájat kapni sütve is, főzve is, sőt, egy helyen még fagylaltban is láttunk.

A nagy kedvencünk a roston sült libamáj mellett a libatepertős kenyérlángos volt, végre lehetett látni –  és kóstolni – egy újabb ízkombinációt az amúgy nagy kedvencemnek számító tökipomposból, bár én az eredetit, a hagymás szalonnásat is nagyon szeretem.

A gond csak az volt, hogy ezzel nagyjából véget is ért a libamájkavalkád, az egyik kifőzdénél lehetett ugyan kapni még libazsírt és libamájat zsírjában, nagyon gusztusos kis üvegcsékben árulták, de ennyi.

Én valahogy arra számítottam eredetileg, hogy miután jól belakunk a frissen sült libamájból, utána még vásárolni is tudunk, akár pástétomot, akár nyers libamájat, akár libatepertőt, de ezeket nem sikerült megtalálni.

Na ez persze nem jelenti azt, hogy nem érdemes megnézni a Budai Várban a Libamáj Napokat, sőt: kifejezetten ajánljuk, hogy akinek vasárnap még van ideje, az mindenképpen menjen ki. És mivel ez az első ilyen fesztivál, ezért végülis az is elnézhető és megbocsájtható, hogy most még nem sikerült több kézműves libamájterméket odavinniük, de bízunk benne, hogy a következőn – ha lesz – már ott lesznek a termelők is a háztáji termékeikkel. Mi biztos vennénk belőle.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok