Különleges recept tippek húsvétra

Különleges recept tippek húsvétra

Ha húsvét, akkor kalács, sonka és torma. Na ez rém unalmas, valljuk be. Persze, finom, de minden évben ugyanez a menü, és egy idő után már nincs benne semmi újdonság. Havas Dóra és Fördős Zé viszont egy gasztro show-n bemutatott két olyan új ízkombinációt, amivel jó eséllyel fel tudod dobni a húsvéti menüt. Reggelire tökéletes választás lehet a sonkás-tormás quiche, míg a desszertek közül a csokoládés éclair fánkkal aratsz majd biztos sikert.

Húsvéti sonkás-tormás quiche

Húsvéti sonkás-tormás quiche  - Fotó: Németh Dániel

Húsvéti sonkás-tormás quiche – Fotó: Németh Dániel

Hozzávalók négy személyre:

Az omlós tésztához:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 csapott teáskanálnyi só
  • 1 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 200 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 4 egész tojás
  • egy kis darab friss torma
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 15 dkg füstölt-főtt sonka vagy tarja
  • 1 póréhagyma
  • só, bors
  • szerecsendió

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a kemény, hideg vajat és a sót. Egy robotgép segítségével az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá nem válik. Ekkor beledobunk egy egész tojást, majd lassan hozzáöntjük a jéghideg vizet, és gyors fokozaton homogén tésztává gyúrjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig egy belisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd ráborítjuk a kivajazott sütőformára. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával kibéleljük, és száraz borsót töltünk rá nehezékként. Kétszáz fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a nehezéket a fóliával, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Parmezánt és friss tormát reszelünk bele, majd sóval, tört borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az apró kockákra vágott sonkát kevés olajon pár perc alatt megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, és pár perc alatt megfonnyasztjuk. A póréhagymás sonkát alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és az egészet az elősütött tésztára öntjük. A quiche-t sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva forrón tálaljuk, de később hidegen is tökéletes fogás lesz belőle.

Csokoládés éclair fánk

Csokoládés éclair fánk - Fotó: Németh Dániel

Csokoládés éclair fánk – Fotó: Németh Dániel

A tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • 5 ek vaj
  • 1 tk cukor
  • 1/2 tk só
  • 4 tojás

A krémhez:

  • 3,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 4 dkg kukoricaliszt
  • 12 dkg csokoládé

A mázhoz:

  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg csokoládé

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük, és felforraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük kb. 2-3 percig, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be. Átöntjük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a masszát nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kb. 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokra, és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt. Eközben a tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzáadjuk a kukoricalisztet. A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adunk, eldolgozzuk, majd az egészet a lábosba öntjük, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen beletesszük a csokoládét, és addig kevergetjük, amíg teljesen fölolvad. Ezután a krémet lehűtjük.

A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt, és ráöntjük 10 dkg apróra vágott csokoládéra, majd az egészet fényesre keverjük.

Összeállítjuk az éclair-eket: a fánkokat óvatosan kettévágjuk, az alját megtöltjük kb. 3 teáskanálnyi krémmel, ráhelyezzük a tetejét, és végül a csokimázba mártjuk.

Forrás és fotók: Németh Dániel, MOM Park

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok