Fish and Chips harcsából, ez lett az év strandétele

Kiválasztoták a Balatonnál az év Beach Foodját, azaz az év strandételét, a fövenyesi Kalóz bisztró harcsa és krumpli kombinációja lett a zsűri szerint a legjobb, akik azt is hozzátették: ezzel a fish and chips-el jó eséllyel lehet indulni a “tájidegen” hekk ellen. 

A strandételek az esetek nagy részében nem számítanak különösebb gasztronómiai élménynek, nekünk, fürdőzőknek a túlélésről szól, hogy ne haljunk éhen, a büféseknek pedig a bevételről, így aztán legtöbbször nem is fodít erre az ételkategóriára senki különösebb figyelmet. Épp ezen akart változtatni a Balatoni Kör és a We Love Balaton weboldal, be akarták bizonyítána, hogy hekk-lángos-palacsinta szentháromságon kívül igenis vannak olyan ételek a parti strandokon, amelyeket érdemes megemlíteni és megdícsérni.

Az előválogatást az éttermek és büfék kritikájával is foglalkozó We Love Balaton végezte. A zsűrit a régió ismert vendéglátósaiból és borászaiból álló Balatoni Kör tagjai adták. A remények szerint a győztes étel, vagyis a “balatoni Fish and Chips” felveheti majd a versenyt az üdülőövezet kínálatában a “tájidegen” hekkel, ezt mondta legalábbis Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke.

Kalóz – Harcsa & Krumpli. Fotó: We Love Balaton

Kalóz – Harcsa & Krumpli. Fotó: We Love Balaton

A zsűri további nyolc vendéglátóhelyet is kiemelt. A strandbüfék közül a gyenesdiási Karám büfé lángos falatkáit, a zamárdi Chef Beach és a zánkai Neked főztem helyi alapanyagokból készített különlegességeit.

Kikötői bisztró kategóriában a csopaki Code Zerót tartották a legjobbnak a minőségi barbecue balatoni meghonosításáért. Elismeréssel szóltak a tihanyi hajóegylet bárjának, a the Barnak a kreatív ételkóstolójáról, a füredi Matróz étterem vega burgeréről és a széplaki Tató kisvendéglő Balaton alakú lángosáról is.

Kardos Gábor elmondta azt is: nehéz a strandbüféknek egy rövid szezon alatt kigazdálkodni a magas bérleti díjakat, ebben előrelépést hozhat, ha különleges minőség és helyi specialitások nyújtásával ősszel és tavasszal is magukhoz csalogatják a vendégeket.

A versenyt indító Balatoni Kör tagjainak kínálatát külön értékelték az I love Balaton honlap munkatársainak szavazatai alapján. Közülük az év strandétele Bezerics Dániel harcsakolbászos hot dogja lett, amely a nyár népszerű újdonsága lett Bogláron, Keszthelyen és Badacsonyban is.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok