Exkluzív: így épül a mézeskalács falu Sződligeten

Csak mézből 25 kiló fogyott pár óra alatt Sződligeten, ahol 20-30 nő süti folyamatosan a mézeskalács falakat, tetőket, majd cukorhabarccsal ragasztják össze belőle a házakat. Jövő hétvégére akarnak elkészülni legalább 80 házikóval, egy templommal, egy kastéllyal és a mikulás szánjával, majd ebből raknak össze egy teljes mézeskalács falut. 

Nagyüzemben készül a mézeskalács Sződligeten, már második hete. A helyi anyukák a gyerekeikkel együtt gyűlnek össze hétvégente, és nekiállnak falakat és tetőket sütni. Egy mézeskalács falu felépítése a cél.

A Gasztro-TV.hu bejutott a csodakonyhába, ahol a lisztből, a cukorból és a mézből a gyúródeszkákon szép lassan kialakulnak az épületek alkotóelemei, majd ahol cukorhabarccsal összeragasztják azokat, feldíszítik, és házakat építenek belőle.

Szombat délelőtt legalább 20 nő sürgött-forgott a konyhában egyszerre, mindenkinek megvolt a saját feladata: volt aki formázott, volt, aki sütött, volt aki épített és volt, aki díszített.

Azt mondják: legalább fél mázsa liszt fogyott el eddig, 25 kiló méz, és 200 tojás a cukorhabarcshoz, hogy cukorból mennyi kellett bele, azt már nem is számolták.

Ahogy kisülnek a falak és a tetők, akkor jön a legfontosabb rész, a ragasztás. Ehhez használják a cukorhabarcsot, ami felvert tojásfehérjéből és porcukorból készül. És mint azt mi is tapasztaltuk, nem egyszerű megtalálni a megfelelő arányokat, mert ha túl hígra sikerül, akkor nem ragasztja össze a házikók falait, ha meg túl sűrűre, akkor meg nem lehet kenni. Szóval komoly odafigyelést követel meg ez a munkafázis is.

A házak mellett embereket, fákat és templomot meg várat is építenek ezen a két hétvégén, december 2-ra kell elkészülniük mindennel, akkor kezdik el a mézeskalács épületekből felépíteni egy óriási terepasztalra a teljes falut.

A szervezők azt is elmondták, hogy az egész a jótékonyságról szól: a házakat eladják, és a befolyó összegből szeretnének adni az óvodának és az iskolának is.

Akárcsak tavaly. Akkor is felépült a mézeskalács falu Sződligeten, akkor végül 60 házat sütöttek, most az a cél, hogy a 80 épületből készüljön el végül a falu.

A sződligeti óvodások, iskolások, szüleik és nagyszüleik immár negyedik éve állnak össze, hogy házakat, fenyőket és embereket formázzanak karácsonyra mézeskalácsból. A házak között nem volt két egyforma: volt csipkemintás tetejű rokokó házacska, a magyar népmesék stílusában tulipánnal díszített tetejű ház, elkészült Jancsi és Juliska cukorkaháza és született skandináv hangulatú rénszarvasos ház is.

A tavalyi mézeskalács falut a Gasztro-TV is megnézte, IDE KLIKKELVE meg lehet nézni az akkor készült videónkat. Valami hasonlót szeretnének felépíteni idén is.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok