Erzsébet utalvány – Brüsszel vizsgálja: miért nem lehet a hipermarketekben is fizetni vele

Erzsébet utalvány – Brüsszel vizsgálja: miért nem lehet a hipermarketekben is fizetni vele

A Népszabadság úgy tudja: az Európai Bizottság szakértői nemrégiben felvilágosítást kértek a magyar hatóságoktól az Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban. Mindezt azután, hogy a nagy külföldi tulajdonú hipermarketek panaszt tettek amiért nem tudnak leszerződni, ezért nem fogadhatják el az utalványt. 

A Népszabadság azt írja: a brüsszeli testület azután fordult a magyar hatóságokhoz, hogy panasz érkezett egyes piaci szereplőktől. Információik szerint a bejelentők azt kifogásolták a bizottságnak írott levelükben, hogy az utalványos rendszer üzemeltetésével megbízott hatóságok diszkriminatív gyakorlatot folytatnak, és ezzel a nemzetközi hátterű áruházláncokat lényegében kizárták az elfogadóhelyek közül.

A vita már hetek óta tart erről, a Nemzeti Üdülési Alapítvány – ők kezelik az Erzsébet utalványt – újra és újra azt nyilatkozta, hogy ők igenis tárgyalnak a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokkal, azaz például a Tescoval, maguk az élelmiszerláncok viszont újra és újra azt mondják: nem állnak szóba velük, ezért nincs megállapodás. Pedig ők nagyon szeretnék elfogadni az Erzsébet utalványt, de szerződés nélkül ezt nem tehetik meg. A magyar tulajdonú élelmiszerláncokkal egészen más a helyzet, velük már rég megegyeztek, így a CBA-ban, a COOP-ban és a Reálban gond nélkül lehet fizetni a nemrég postázott új utalványítpussal.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség egészen odáig ment el, hogy egy nyilatkozatukban azt állították: szerintük direkt, utasításra nem akar megállapodni a külföldi hipermarketekkel az Üdülési Alapítvány, így hozza előnybe a magyar tulajdonú láncokat. Szó szerint azt írták:  

“tudomásunk szerint az Alapítvány szándékosan (feltehetően utasításra) zárkózik el az érdemi tárgyalásoktól a nemzetközi élelmiszerkereskedelmi láncokkal: “főjenek a multik a levükben!”, sorok mögé rejtett üzenet kíséretében.”

Ezt az alapítvány cáfolta, de az azóta eltelt 3 hét, és mégsem született megállapodás a nagy láncokkal az utalvány elfogadásáról.

Piaci híresztelések szerint a hipermarketek eddig azért sem tudtak szerződést kötni az Erzsébet-utalványról, mivel a Nemzeti Üdülési Szolgálat teljesen más felhasználási feltételeket kínált a hazai láncoknak és mást a nemzetközieknek. A hazai láncoktól ugyanis – úgy tudni – 3 százalékos jutalékot kért az utalványforgalmazó, míg tavaly azoktól a hipermarketektől, amelyekkel szóba állt, 6 százalékosat.

Forrás: Népszabadság

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok