Baklava, török kávé és padlizsán – gasztrohónap a Török Intézetben

Baklava, török kávé és padlizsán – gasztrohónap a Török Intézetben

Lokum, baklava, döner kebab,  joghurtos padlizsán, dolma, simit, török kávé, bulgursaláta, szárított gyümölcsök, pörkölt csicseriborsó, lahmacun, vagy börek. Most ezekről lehet többet megtudni egy hónapon át, a Yunus Emre Intézetben ugyanis török gasztrohónapot tartanak. Megmutatják, hogy hogyan készülnek a valóban autentikus török ételek, hogy mit vett át a magyar konyha a törökből, és milyen a mesés kelet ízvilága. 

A programsorozat a népszerű Török Kávéházi Esttel indul február 5-én, szerdán. „Az imám elájult – avagy a török gasztronómia titkai” című előadáson fény derül arra: milyen volt a szultánok konyhája, milyen alapanyagokat vett át a magyar konyha a törökből, és hogyan vált Isztambul a világ egyik új gasztrofővárosává. Az estet minibazár zárja, ahol török édességek, szárított gyümölcsök, dió, mogyoró, kávé, tea emlékeztet majd a török bazárok forgatagára.

Február 14-én, pénteken, egy Budapesten élő török séffel beszélgethetnek a török konyha rejtelmeiről azok, akik már elsajátították a török nyelvet.

Az ezt követő napon, egy főzőkurzus keretében a törökül még nem beszélőknek is lehetősége nyílik a séfünkkel való találkozásra, ahol megtanulhatják hogyan készül az „Uralkodó kedvence” vagy a „Szultán pudingja”.

Azokat pedig akik a kézügyességüket szeretnék ki próbálni, február 22-én, szombaton, egy egész napos kerámia workshop várja. Miközben formáznak, festenek, és égetik a saját kezűleg készített török tálat, tányért és csempét, a résztvevők azt is megtudhatják mi az izniki kerámia, milyen szerepet játszik egy nép életében a fazekasság, és hogy melyek a leggyakrabban használt színek a török kerámiákon.

A gasztrohónapot egy exkluzív török vacsora zárja, ahol a gazdag menü varázslatos ízei és a külön erre az alkalomra alkotott, a 13. századi misztikus költő, Yunus Emre versei által ihletett design garantálja a felejthetetlen élményt.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok