Áfonyás muflont kóstoltunk a Velencei tónál – fesztiválbeszámoló

Hétvégén Agárdon jártunk, a Velencei tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztiválon, ott kóstoltuk meg az áfonyás gombás muflonragut, ami elsőre meglepő ételnek tűnt, aztán kiderült: az íze nem olyan ijesztő mint a neve. Sőt. A fesztiválról vegyesek az élményeink, talán túl sok a négy téma egyben: van itt minden, de egyikből sincs annyi, hogy az igazán emlékezetessé tegye a fesztivált. 

Elsőre nagyon bíztatónak tűnt az a széles tematika, ami már a fesztivál nevében is benne van, gondoltuk lesz itt mindenből dögivel, így máris garantált a siker. A siker végül megvolt, hiszen nem éreztük rosszul magunkat, nem távoztunk csalódottan, de végig azon járt az agyunk, hogy ha például egyszerűen csak halfesztivál vagy vadfesztivál lett volna, akkor lehet, hogy jobb lett volna a végeredmény.

Agárdon nem a strandon, hanem a főút melletti téren rendezték meg a fesztivált, amit elsőre nem is értettünk, hiszen alig 150 méterre van a Velencei tó, hatalmas szabad tér van a parton, ahol az egésznek jobb lehetett volna a hangulata. De biztos volt valami logikus indok arra, hogy a tópartra csak vidámparkot vittek a szokásos majális hangulatú körhintákkal meg céllövöldékkel, a gasztronómiai fesztivált viszont a sokkal kisebb területre zsúfolták be.

Vadból igazából csak néhány szarvasagancsot találtunk kiállítva az egyik sátor oldalán, halból viszont már valamivel több volt ennél: 5 csapat vett részt a főzőversenyen, halászlevet főztek bográcsban. Borból a standokon árultak jópár fajtát, pálinkából pedig az Agárdi Pálinkafőzde termékei domináltak, azokra nem nagyon lehetett panasz. De valahogy hiányzott az egészből valami, ami ezt a négy fajta témát összefűzte volna egy igazi fesztivállá.

Persze ha ezt nem vesszük figyelembe, és csak az evés-ivásra koncentrálunk, akkor viszont nincs okunk panaszra: a sülő ökör illata – na és persze a látványa – már jó messziről megfogott mindenkit, aki erre járt, és a szokásos sült kolbászok és marhapörköltek mellett azért akadt itt olyan étel is, amit érdemes volt kipróbálni, az áfonyás gombás muflonragu.

Elsőre persze kicsit bizalmatlanok voltunk, hiszen valljuk be, a muflon szóról nem az étterem, hanem az állatkert jut az eszünkbe elsőre, ahol gyerekként csak néztük és csodáltuk, nem pedig haraptuk a muflonokat. De kár lett volna kihagyni, így utólag ez már egyértelmű, kicsit vad, kicsit birka, de a faggyú mellékíze nélkül, egyszóval érdekes és különleges ízű húsa van, és a helyi szakácsok ráadásul jól is készítették el, az áfonya talán egy kicsit már túlzás volt benne, de így is egy fantasztikus ebédként marad meg az emlékeinkben.

Na ezt megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hozzászólok